Dostupni linkovi

Slovenija: Janković nema većinu za formiranje vlade


Stranka Građanska lista Gregora Viranta (DLGV) odlučila je da neće podržati kandidaturu lidera stranke Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića za premijera i da se neće pridružiti koaliciji koju je on predložio.

Odluka, koju je savet ove stranke doneo jednoglasno, ostavlja Jankovića sa malo šansi da na glasanju u parlamentu u sredu obezedi neophodnih 46 glasa da postane premijer i formira većinsku vladu.

Janković u ovom trenutku ima podršku 28 poslanika Pozitivne Slovenije, i potencijalne glasove 10 poslanika iz Socijaldemokratske partije (SD) i šest poslanika Partije penzionera (DeSUS), navela je STA.

Dvojica poslanika mađarske i italijanske manjine već su se izjasnili da nisu spremni da njihovi glasovi odlučuju u slučaju tesnog rezultata, dok su sve ostale stranke eksplicitno odbacile mogućnost koalicije sa Jankovićevom strankom.

Odluka DLGV usledila nakon koalicionih razgovora koje je ova partija, koja raspolaže sa osam poslaničkih mandata, vodila sa strankama Jankovića i Janeza Janše, lidera Slovenčke demokratske stranke (SDS).

Janković je pre dva dana izjavio da je sa tri partije, DLGV, SD i DeSUS, "u načelu" postigao dogovor o koalicionoj vladi, koji će njegovoj stranci obezbediti neophodnu većinu u parlamentu.
XS
SM
MD
LG