Dostupni linkovi

Generalni štrajk u Nigeriji, u sukobima ima mrtvih


Protesti zbog povećanja cijene goriva danas su, drugi dan zaredom, nastavljeni u Nigeriji, gdje je juče šest lica poginula u sukobima nigerijske policije i nekoliko desetina hiljada demonstranata.

Zemlja je paralisana štrajkom koji je organizovan nakon što je vlada ukinula subvencije za gorivo, što je dovelo do velikog poskupljenja.

Radnje, kancelarije, škole i benzinske pumpe zatvorene su širom zemlje.

Sindikati su otpočeli generalni štrajk, u ključnom trenutku za ovu najmnogoljudniju afričku državu i najvećeg proizvođača nafte, koja je već pogođena talasom nasilja koji se pripisuje islamističkoj sekti Boko Haram.

Posebno napeto bilo je u Kanu, največem gradu na sjeveru Nigerije, gdje se na hiljade ljudi okupilo ispred kancelarije guvernera, a policija je intervenisala pucajući u vazduh i bacajući suzavac.

Neimenovani zvaničnik Crvenog krsta izjavio je da je 30 lica povrijeđeno u Kanu, a da je 18 imalo prostrelne rane.

Direktor nigerijske komisije za ljudska prava Čidi Odinkalu izjavio je da je u Kanu sinoć uveden policijski čas.

Na protestima u Lagosu ubijene tri osobe, rekao je Odinkalu.

Štrajk je uslijedio poslije kontroverznog poteza nigerijske vlade da od 1. januara ukine subvencije za gorivo, zbog čega su cijene bezina skočile više nego duplo u državi gdje većina od 160 miliona stanovnika živi sa manje od dva američka dolara dnevno, navela je agencija Frans pres.

Predsjednik Gudlak Džonatan izjavio je da su subvencije za gorivo bile ekonomski neodržive.
XS
SM
MD
LG