Dostupni linkovi

Iran izvodi manevre blizu Avganistana


Iran je izveo vojne manevre u blizini granice sa Avganistanom, u trenutku kada je zategnut odnos sa zapadnim zemljama zbog vojnih vežbi u Persijskom zalivu.

Komandant kopnenih snaga iranske Revolucionarne garde Mohamed Pakpur izjavio je da su vežbe pod nazivom "Mučenici jedinstva" 60 kilometara od granice sa Avganistanom usmerene na "jačanje bezbednosti duž iranskih granica", javila je iranska novinska agencija Fars.

Pretnje da bi Iran mogao zatvoriti Hormuski moreuz kojim se transportuje veći deo nafte sa Bliskog istoka, podstakle su rast cena nafte, pri čemu je Iran upozorio Vašington da ne šalje svoj nosač aviona nazad u Persijski zaliv.

Američki vojnici sa nosača Džon Stenis, na koji se ovo upozorenje odnosi, su samo nekoliko dana po prolasku kroz moreuz spasli 13 iranskih ribara od somalskih pirata.

Iranski ministar spoljnih poslova Ali Akbar Salehi je, međutim, minimizirao politički značaj tog čina.

"Ovo je humanitarni gest i nema veze sa odnosima dve zemlje. I Iranci su u izvesnim slučajevima pomogli i obezbedili puštanje mornara iz drugih zemalja koje su uhvatili gusari", rekao je on, a prenosi Rojters.
XS
SM
MD
LG