Dostupni linkovi

Ruski partner u KAP-u ne može da vrati dugove



Crnogorski ministar finansija Milorad Katnić izjavio je da ruski partner Vlade u Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP) ne može da plati dugove te kompanije, zato je država ove godine suočena sa rizikom aktiviranja garancija
vrednih 131 miliona evra.

Katnić je podgoričkom dnevniku "Dan" kazao da postojeći partner "ne može i ne daje uverenje da će platiti dugove" i da su garancije koje je država izdala za fabriku aluminijuma "ozbiljno ekonomsko pitanje sa visokim fiskalnim rizikom".

KAP-om gazduju vlada i kompanija koju kontroliše ruski milijarder Oleg Deripaska. Vlada i Centralnoevropska aluminijumska kompanija (CEAK)
imaju po trećinu vlasništva u fabrici aluminijuma.

Prema rečima ministra finansija za Vladu Crne Gore su u slučaju KAP-a prioriteti pregovori sa kreditorima o odlaganju obaveza i pregovori sa strateškim partnerom o preuzimanju dela ili ukupnih dugova države.

Katnić je objasnio da je ugovor sa tri banke takav da ako jedan kreditor aktivira garanciju, to po automatizmu znači da naplatu svog duga mogu tražiti i preostala dva kreditora.

"Ako se aktivira neka od garancija mogli bi doći u situaciju da platimo svih 130 miliona.Postoji rizik da u februaru dospe 22 miliona evra obaveze prema Dojče banci, a u aprilu prema mađarskoj OTP banci. Obaveze prema glavnom kreditoru, ruskoj VTB banci dospevaju 2014. godine", objasnio je Katnić.
XS
SM
MD
LG