Dostupni linkovi

Ukinuta presuda za ratni zločin u Ličkom Osiku


Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom su četvorica optuženih u predmetu "Golubnjača" za ubistvo petočlane porodice Rakić u Ličkom Osiku 1991. godine bili osuđeni na po 12 godina zatvora i naložio da im se ponovo sudi pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Na optuženičku klupu ponovo će sesti Čedo Budisavljević, Mirko Malinović, Milan Bogunović i Bogdan Grujičić, kojima je odlukom Apelacionog suda pritvor produžen do daljeg, objavljeno je na sajtu tog suda.

"Po nalaženju Apelacionog suda u Beogradu prvostepeni sud je učinio bitnu povredu odredaba krivičnog postupka koja vodi obaveznom ukidanju prvostepene presude", navodi se u obrazloženju.

Tužilaštvo za ratne zločine tereti optužene da su, kao pripadnici MUP-a SAO Krajine i Teritorijalne odbrane Teslingrad ubili petočlanu porodicu Rakić zbog sumnje da poseduju radio stanicu i da sarađuju sa hrvatskim oružanim formacijama.

U optužnici se navodi da su ubili Maneta Rakića i njegovu suprugu Luciju Rakić, kao i njihove sinove Dragana i Milovana i ćerku Radmilu Rakić.

Kako se navodi, oni su u noći između 20. i 21. oktobra 1991. godine okrivljeni su prvo ubili Luciju Rakić, hrvatske nacionalnosti, i potom zapalili njeno telo i vikendicu.

Potom su nekoliko dana kasnije ubili i ostale članove porodice Rakić: Maneta, Dragana, Milovana i Radmilu Rakić koji su srpske nacionalnosti, tako što su ih odvezli do kraške jame "Golubnjača", usmrtili ih hicem iz vatrenog oružja i potom bacili u jamu.
XS
SM
MD
LG