Dostupni linkovi

FTV: Novi sastav Vijeća ministara BiH


Federalna televizija objavila je danas novi sastav Vijeća ministara BiH.

Osim nekih od ranije prisutnih ministara ili zamjenika ministara, u saziv novog Ministarskog vijeća ulaze nova imena, Damira Hadžića, dosadašnjeg načelnika Općine Novi Grad, ili ime potencijalnog ministra odbrane Nedžada Ajnadžića, aktuelnog ministra za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

Jednoglasnom odlukom Predsjedništva Bosne i Hercegovine za predsjedatelja Vijeća ministara imenovan je Vjekoslav Bevanda, čije je imenovanje već dostavljeno u Parlament BiH.

Za to vrijeme u središnjicama stranaka rješavaju kadrovske križaljke. Prema neslužbeni informacijama FTV-a, ubuduće će resore voditi: ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija, sigurnosti Sadik Ahmetović, obrane Nedžad Ajnadžić, te prometa i komunikacija Damir Hadžić.

Kako FTV doznaje, ministar financija bit će Nikola Špirić, vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, na čelu civilnih poslova opet će biti Sredoje Nović.

HDZ BiH i dalje će zadržati Ministarstvo pravde, a to je Bariša Čolak.

HDZ-u 1990 pripast će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, koje će voditi Damir Ljubić.

Što se tiče zamjeničkih pozicija u ministarstvima jedino je poznato da će ostati Ana Trišić-Babić, te Marina Pendeš, a Rudo Vidović bit će zamjenik ministra prometa i komunikacija.

U ključnim agencijama raspored je sljedeći: Uprava za neizravno oporezivanje ostaje pod palicom aktualnoga ravnatelja Mire Džakule. Regulatorna Agnecija za komunikacije pripast će Predragu Kovaču iz SDS-a, a Državna agnecija za istrage i zaštitu Goranu Zubcu iz SNSD-a.
XS
SM
MD
LG