Dostupni linkovi

Kosovske vlasti dozvolile posetu Tadića za Božić


Boris Tadić
Boris Tadić
Kosovske vlasti potvrdile su posetu predsednika Srbije, Borisa Tadića Kosovu povodom božićnih praznika.

Vlada Kosova je saopšila da je preko kancelarija Evropske Komisije u Beogradu i Prištini dobila zahtev srpskog predsednika da poseti Kosovo.

Zamenik kosovskog premijera, Hajredin Kuçi, izjavio je da je poseta Tadića i još nekoliko ostlaih zvaničnika isključivo verskog karaktera.

“Jedan od naših zahteva je da se ova poseta tretira verskom, i da nema politički karakter. Mi znamo da on može da uradi ustupke, ali dobili smo međunarodne garancije u vezi sa tim kao i da mu je naša poruka preneta”, kazao je Kuci.

Tadić je u prošlosti, u nekoliko navrata, verske posete Kosovu iskoristio i za političke izjave, na šta su mu zamerale kosovske institucije.

Politički analitičar Behlul Beqaj smatra da iako verskog karaktera, Tadićeva poseta ima političke konotacije, međutim to se ne treba negativno ocenjivati.

“To se može oceniti kao pozitivno u smislu interesovanja da se omogući komunikacija prvenstveno sa ovdašnjim Srbima, kao i da se upozna sa situacijom na Kosovu. Ovaj dolazak ubuduće se može koristiti kao normalna komunikacija koja će se proširiti i za druge ciljeve. U ovom kontekstu dolazak predsednika Srbije na Kosovu može biti početak prekretnice i za eventualnu mogućnost da se naši visoki zvaničnici uskoro kreću po Beogradu kako se kreće predsednik Srbije ili ostali zvaničnici na Kosovu. Mislim da je to normalan proces na kome treba svi da rade. U ovom pogledu ne vidim da je neka prepreka da se politizira ova situacija. Naprotiv, mislim da se to treba pozitivno prihvatiti”, kazao je Beqaj.

Plan obezbeđenja Tadićeve posete jos uvek nije potvrđen sobzirom da je Policija Kosova u iščekivanju zvaničnog Vladinog odobrenja posete.
XS
SM
MD
LG