Dostupni linkovi

"Mađar Telekom" podmitio vladine zvaničnike uključene u prodaju "Telekoma Crne Gore"



"Mađar Telekom", podružnica kompanije "Dojče Telekom", podmitila je najmanje dvojicu vladinih zvaničnika uključenih u prodaju "Telekoma Crne Gore", navodi se u presudi njujorškog suda protiv bivšeg direktora i članova uprave ove mađarske kompanije.

U presudi se navodi da se jedan od sedam spornih ugovora odnosi na nezakonitu isplatu 580.000 evra "sestri jedne od najviših vladinih zvaničnika u Crnoj Gori, koja se bavi advokaturom", prenosi podgorički dnevnik "Dan".

Sporni ugovori su svojevremeno zavedeni u knjige "Mađar Telekoma", kao i matične firme "Dojče Telekom", što je bio okidač da američko Ministarstvo pravde pokrene istragu 2006. godine, jer se obje kompanije kotiraju na Njujorškoj berzi. Jedini renomirani advokat, prema pisanju lista, koju bi angažovao strani operater bila je Ana Kolarević, sestra bivšeg premijera Mila Đukanovića.

Kolarevićeva je za "Dan" rekla da nema ništa sa ovim slučajem i da joj nikada nije uplaćen novac od tih kompanija. U presudi se navodi i da su "dvojica tadašnjih članova menadžmenta `Telekoma Crne Gore` 20. maja 2005. godine deponovali 450.000 evra i 110.000 evra na svoje privatne račune u inostranstvu".

"Dojče Telekom" i njegova podružnica "Mađar Telekom" pristali su da plate kaznu od oko 95 miliona dolara u okviru nagodbe u sudskoj tužbi u kojoj se utvrdilo da su bivši rukovodioci te kompanije potkupili državne funkcionere u Crnoj Gori i Makedoniji.
XS
SM
MD
LG