Dostupni linkovi

Zatvara se i Historijski muzej BiH?Velika je mogućnost da Historijski muzej BiH, jedna od sedam institucija kulture od značaja za državu, zbog izuzetno teške situacije u kojoj se našao od danas zatvori vrata za javnost, potvrdila je direktorica ovog muzeja Muhiba Kaljanac.

Novac jeste osnovni, jer smo zadnju plaću dobili u julu, ali je najveći problem neriješen pravni status, kazala je ona.

Kaljanac ponovo upozorava da su vrijedni muzejski eksponati više nego ugroženi u hladnim prostorijama, nepogodnim za čuvanje historijske građe.

U Historijski muzej BiH je već toliko stranih institucija i nevladinih organizacija došlo sa željom da ulože u renoviranje muzeja, ali problem nastaje kada se ne zna kome ovaj muzej pripada, ističe ona. Kao glavnog sagovornika u ovoj priči Kaljanac vidi Vijeće ministara BiH, jer svih sedam institucija kulture od značaja za državu ima potvrdu da im je osnivač država.

Od spomenutih sedam institucija kulture od državnog značaja, Umjetnička galerija BiH već je zatvorila vrata za javnost, a Zemaljski muzej BiH to u narednom periodu također očekuje, dok ostale djeluju na rubu egzistencije.
XS
SM
MD
LG