Dostupni linkovi

U Hrvatskoj počinje kampanja za referendum o ulasku u EU


Dana 22. siječnja ponovno ćemo na birališta. Ovaj put radi referenduma za ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Još su tri tjedna preostala za kampanju koja službeno počinje danas.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izvijestit će na konferenciji za novinare o aktivnostima u vezi sa završnom fazom referendumske kampanje i pristupanju RH EU-u.

Pusić će službeno predstaviti dokumente i druge informativne materijale koji će biti objavljeni na internetskim stranicama Ministarstva. Predstavit će službeno sažetak Ugovora o pristupanju RH EU-u, sažeti pregled pregovora po poglavljima i odgovore na najčešće dvojbe građana o Europskoj uniji.

Ne počinje samo kampanja za prihvaćanje Ugovora o pristupanju Hrvatske u Europsku uniju, nego i za njegovo odbacivanje 22. siječnja. Predstavnici Vijeća za Hrvatsku - ne u Europsku uniju na konferenciji za novinare predstavit će svoju kampanju, ali i zahtjeve koje namjeravaju predati Saboru, Vladi i Uredu predsjednika.

U Vijeću za Hrvatsku - ne u EU udružile su se stranke, udruge i pojedinci, a zajednički cilj je referendumsko "ne" Europskoj uniji.

Državno izborno povjerenstvo objavilo je kako se neće ograničavati promidžba za referendum, bila ona pozitivna ili negativna.

Na dan referenduma i dan prije neće se primjenjivati institut šutnje, to jest neće biti zabrane objavljivanja izjava i intervjua s osobama koje podupiru ili pak ne podupiru ulazak naše zemlje u Uniju. Zabranjena je jedino promidžba ispred birališta i u njegovoj neposrednoj blizini.
XS
SM
MD
LG