Dostupni linkovi

Španski javni deficit veći od očekivanog


Nova španska vlada je saopćila da će ovogodišnji javni deficit iznositi osam posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), umjesto ciljnih šest posto i najavila rast poreza na dohodak i imovinu, kao i zamrzavanje plata u javnom sektoru.

Španija je već dugo pod budnim okom tržišta zbog sumnje u sposobnost te zemlje da kontroliše javne finansije, a Madrid je zabilježio rekordan rast troškova zaduživanja zbog strahovanja oko širenja dužničke krize u eurozoni, prenio je Reuters.

Zamjenica španskog premijera Soraya Saenz de Santamaria je na konferenciji za štampu poslije drugog sastanka nove konzervativne vlade od njenog formiranja 22. decembra, najavila smanjenje javnih rashoda za 8,9 milijardi eura, kao pokušaj da bude smanjen deficit državnog budžeta.

"Suočeni smo sa izvanrednom i neočekivanom situacijom, koja nas je primorala da preuzmemo izvanredne i neočekivane mjere", ukazala je potpredsjednica vlade Soraya Saenz de Santamaria.

Španija će, prema tokom 2012. produžiti zamrzavanje plata u javnom sektoru na još godinu dana, a prestaće i da zapošljava nove radnike u tom sektoru kako bi smanjila javni deficit, navela je zamjenica premijera. "Zadržaćemo zamrzavanje uključeno u budžet za 2011", predočila je ona.
XS
SM
MD
LG