Dostupni linkovi

Dodik: Od BiH ćemo uzeti samo ono što nam treba


Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da Republika Srpska neće za BiH žrtvovati nijedno svoje pravo, te da će BiH za RS postojati samo dok joj ne smeta i da će od BiH uzimati samo ono što joj treba.

Dodik je za novogodišnji trobroj “Večernjih novosti” naveo da drugačija BiH nije potrebna te da može " po hiljaditi put ponoviti da, uprkos svim infuzijama koje dobija, ona nije održiva zajednica".

Predsednik RS smatra da je ovo trenutak kada se Srbi iz celog regiona moraju politički okupiti oko zajedničkog cilja jer su ovako isuviše rascepkani i slabi, i kao takvi predmet različitih pritisaka.

“Nismo zadovoljni ni kako nas Srbija i mediji iz Srbije podržavaju”, rekao je Dodik.

Predsednik RS smatra da se dignitet srpske politike donekle izgubio u stalnom ispunjavanju zahteva Evrope.

"Neko mora da sedne i vidi šta je to sa EU. Ako se sami raspadaju, valuta i privreda im propadaju, zašto nam i dalje pričaju o priključenjima i prave nas ludima. Hajde da sačekamo da se ta Evropa redefiniše, da vidimo šta je od nje ostalo, pa da ocenimo gde mi možemo da se `udenemo`. Imamo, valjda, i drugih resursa, osim evropskih" - rekao je Dodik .

Dodik ocenjuje i da turske namere na ovim prostorima nisu ni naivne ni dobronamerne, te da Turska otvoreno pokazuje nameru da gradi “neoosmanizam”, a versku zajednicu koristi kao važan faktor uređivanja odnosa u regionu.

On je naveo da Srbija ima pravo da gradi svoje odnose sa Turskom onako kako ona to želi, ali da mora da bude jasno svima, pa i Srbiji, da to neće biti "otvoren prozor" za delovanje u Republici Srpskoj jer "Turska u BiH zloupotrebljava svoju poziciju i isključivo brani interese muslimana".

Poglavar Islamske verske zajednice u BiH reisu-l-ulema Mustafa Cerić pozvao je nedavno islamske zemlje da zabrane Dodiku ulazak na svoju teritoriju.
XS
SM
MD
LG