Dostupni linkovi

Lokaliziran požar na ruskoj nuklearnoj podmorniciRuski dužnosnici izvijestili su da je u petak lokaliziran požar koji je izbio na nuklearnoj podmornici na remontu u Murmansku. Vlasti tvrde da nije bilo curenja radijacije i da je razina zračenja normalna.

"Vatra je lokalizirana", rekao je ruski ministar za krizna stanja Sergej Shoigu dužnosnicima koji su iz nadzorne sobe u Moskvi vodili gašenje požara koji je izbio u četvrtak u 12,20 sati.

Novinska agencija Reuters izvijestila je kako komentari ministra za krizna stanja ukazuju da vatra još uvijek gori ali da su uspjela nastojanja da se djelomičnim potapanjem podmornice smanji intenzitet vatre.

Dužnosnici su odlučili zaroniti trup 18.200 tona teške i 167 metara dugačke nuklearne podmornice Ekaterinburg nakon višesatnih nastojanja da se ugasi požar uz pomoć helikoptera i tegljača. Rusija je ranije izvijestila da je svo oružje uklonjeno sa podmornice, da je nuklearni reaktor ugašen i da nitko nije ozlijeđen. Podmornica K-84 Ekaterinburg klase Delta može nositi 16 balističkih projektila, svaki sa četiri bojne glave. S te je podmornice u srpnju probno ispaljen balistički projektil R-29RM Sineva iz Barentsova mora.

Vjeruje se da je požar u remontnome zavodu u Rosljakovu, jednom od glavnih brodogradilišta ruske sjeverne flote, 1.500 kilometara sjeverno od Moskve, izbio kad se zapalila drvena skela dok je podmornica bila u suhome doku. Snimke požara, ranije objavljene na lokalnoj televiziji prikazale su golem stup dima nad remontnim zavodom u Murmansku na sjeveru Rusije.

Najgora podmornička nesreća postsovjetske Rusije dogodila se u kolovozu 2000. kad je u Barentsovu moru potonula nuklearna podmornica Kursk i s njom svih 118 članova posade.
XS
SM
MD
LG