Dostupni linkovi

Peta flota upozorila Iran da ne ometa saobraćaj u Zalivu



Američka Peta flota saopštila je danas da neće dozvoliti bilo kakvo ometanje saobraćaja u Hormuškom moreuzu, nakon što je Iran zapretio da će blokirati naftne tankere koji plove ovom strateškom rutom.

"Slobodno kretanje robe i usluga kroz Horumški moreuz od vitalnog je znacaja za regionalni i globalni prosperitet", saopštio je portparol flote koja je stacionirana u Bahreinu.

U tekstu se dodaje da "svako ko preti da će poremetiti saobraćaj u jednom međunarodnom moreuzu ocigledno ne pripada zajednici naroda".

"Nikakvo ometanje neće biti tolerisano", naglasila je američka Peta flota.

Komandant iranske mornarice Habibolah Sajari rekao je ranije da bi Islamska Republika mogla bez problema da zatvori prolaz kroz Hormuški moreuz za naftne tankere, ukoliko zaključi da je to potrebno.

Tenzije između Irana i Zapada su u porastu nakon što su šefovi diplomatija EU pre tri sedmice odlučili da pooštre sankcije protiv Islamske Republike i time izvrše dodatni pritisak na Teharan da obustavi sporni nuklearni program.

Američka administracija za energetske informacije navodi da je 2009. godine trećina ukupne količine nafte koja se transportuje morskim putem prošla kroz ovaj moreuz.
XS
SM
MD
LG