Dostupni linkovi

Brisel zanemario propuste srpskog pravosuđaSrbija ne ispunjava pravne standarde za dalje približavanje Evropskoj uniji (EU) u meri u kojoj to tvrde zvaničnici Evropske komisije, piše danas nemački list
"Zidojče cajtung" (Sueddeutsće Zeitung) pozivajući se na poverljivi izveštaj pravnih stručnjaka Komisije.

U poverljivom izveštaju na koji se poziva nemački list je reč o "izrugivanju pravu" u Srbiji, kao i "nedopustivom uticaju politike na pravosuđe".

"U svakom slučaju postoji jasno nesuglasje između poverljivog izveštaja pravnih stručnjaka Komisije i službenog stava da je Srbija u pravosuđu načinila 'ogroman' napredak, kako je nedavno rekao komesar za širenje Štefan File", piše "Zidojče cajtung".

U julu je Komisija, kako se navodi, uputila pravnike u Srbiju "da prate određene sudske postupke", a reč je pre svega o prigovorima sudija i državnih tužilaca koji nakon smene u srpskom pravosuđu krajem 2009. godine nisu mogli da se vrate na radna mesta.

Dalje se citira ocena iz izveštaja da je "pravo navedenih sudija i tužilaca na fer proces teško povređeno" i da postoji "nedopustiv uticaj politike na pravosuđe".

U dokumentu pravnih stručnjaka koji se naziva "međuizveštajem" dodaje se da su ti procesi "vođeni samo da bi se zadovoljila forma".

Navodi se da su pravni stručnjaci ocenili da ne samo procedura, već ni sami procesi nisu bili u skladu sa standardima pravne države, te da su, na primer, "stalno uvođeni novi dokazi" i da se "načelno pokušavalo da se dokazni materijal okrene na štetu podnosilaca žalbi".

"Neki od sudija i tužilaca koji su se žalili uopšte nisu mogli da se brane, jer im nikad nije ni rečeno šta im se prebacuje. U skoro svim pretresima je prekršen princip da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno", prenosi iz izveštaja nemački dnevnik.

"Zidojče cajtung" piše da će komesar za širenje EU File "sada Evropskom parlamentu (EP) morati da objasni protivrečnost između službene ocene i izveštaja pravnih stručnjaka".

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG