Dostupni linkovi

Rogozin ismejao Rumuniju zbog antiraketnog štitaZamenik ruskog premijera Dmitrij Rogozin koji je bivši ambasador u NATO, izjavio je da ni rumunski komandant neće imati pristup dalje od predsoblja u
vazdužnoj bazi u Deveselu, na jugu Rumunije, gde će biti postavljeni delovi američkog antiraketnog štita.

On je dodao da rumunski komandant baze u Deveselu nikada neće posetiti kontrolnu stanicu iz jednostavnog razloga što je to američka baza a ne baza NATO-a.

Novi zamenik ruskog premijera rekao je ruskim oficirima da je Vašington ubedio Evropljane da im je potrebno "stalno mešanje SAD u njihove unutrašnje poslove", a da Evropa može postati "talac i cilj jednog eventualnog napada iz odmazde", a da pri tome nema pristup američkoj tehnologiji.

Sporazum izmedju Rumunije i SAD o postavljanju odbrambenog antiraketnog štita stupio je na snagu 23. decembra.

Sporazum su 13. septembra u Vašingtonu potpisali rumunski ministar spoljnih poslova Teodor Bakonski i američka državna sekretarka Hilari Klinton, u
prisustvu predsednika Trajana Baseskua i Baraka Obame.

Prema tom sporazumu, vazdušna baza u Deveselu ostaje rumunska svojima pod njenom jurisdikcijom, a SAD će imati pravo na pristup i korišćenje baze uz poštovanje rumunskih zakona.

Rumunija je više puta precizirala da je postavljanje delova antiraketnog štita u Deveselu namenjeno isključivo u odbrambene svrhe i da nije usmereno protiv Rusije.
XS
SM
MD
LG