Dostupni linkovi

Bloger Navalni najavio moguću kandidaturu na izborima u Rusiji


Ruski bloger i opozicionar Aleksej Navalni izrazio je spremnost da se kandiduje na predsedničkim izborima u toj zemlji, pod uslovom da vlast usvoji reforme koje će garantovati demokratski birački proces.

Navalni ne može da se kandiduje za predsednika po važećem izbornom zakonu, pošto je rok za podnošenje kandidatura istekao. Međutim, više opozicionih grupa zatražilo je izmenu izbornih propisa i odlaganje izbora.

"Spreman sam da se borim na slobodnim izborima", kazao je sinoć Navalni radiju Eho Moskve.

"Kada budemo imali pravu priliku da učestvujemo na izborima, spreman sam da se borim za poziciju lidera, uključujući predsedničke izbore", kazao je Navalni.

Ruski bloger, po zanimanju advokat, rekao je i da, pod trenutnim uslovima izbori zakazani za 4. mart ne mogu da budu demokratski. "Planirano glasanje ne može da se smatra izborima. Neće biti legitimno ssta god da se dogodi. Nikada ih nećemo priznati", objasnio je.

Navalni (35) je postao poznat kada je na internetu pokrenuo rat protiv korupcije u Rusiji. Jedan je od vođa opozicionog pokreta protiv režima premijera Vladimira Putina koji je organizovao masovne demonstracije zbog, navodnog, falsifikovanja rezultata na parlamentarnim izborima 4. decembra.

Navalni je odslužio 15-dnevnu kaznu zatvora zbog organizovanja marssa do Centralne izborne komisije dan posle izbora.

Navalni je ocenio da je okupljanje velikog broja ljudi na ulicama jedini način za dobijanje ustupaka od režima premijera Putina, koji je kandidat za predsednika posle četvorogodissnjeg mandata na čelu vlade.

Putin nije mogao da se kandiduje za predsednika 2008. posle dva mandata u Kremlju (2000-2008).
XS
SM
MD
LG