Dostupni linkovi

Ministarstvo pravosuđa Hrvatske mora EU vratiti novac


Ministarstvo pravosuđa Hrvatske, zbog nepoštivanja uvjeta iz ugovora s EU o dodjeli potpore iz pretpristupnih fondova za projekt edukacije tužitelja, moralo je vratiti više od osam tisuća eura, otkriva Večernji list.

Dosad su prijavljena 53 slučaja nepravilnosti korištenja fondova u Hrvatskoj u vrijednosti od gotovo 900 tisuća eura.

U briselsku blagajnu od hrvatskih korisnika povratno se slilo gotovo 130 tisuća eura, OLAF (Europski ured za borbu protiv prijevara) ispituje dva hrvatska slučaja sa sumnjom u prijevaru, dok je jedan slučaj na sudu u Hrvatskoj.

'Nepravilnost se sastojala u tome da su nabavljene dvije vanjske i dvije unutarnje jedinice, umjesto jedne unutrašnje i četiri vanjske, na zgradi Županijskog suda u Osijeku. Nepravilnost je iznosila 8.140 eura, a hrvatska Središnja organizacija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU obavijestila nas je da je novac vraćen od Ministarstva pravosuđa', otkrili su Večernjem listu iz zagrebačkog ureda Delegacije EU-a.

Iako na prvi pogled zbrka s klimatskim uređajima može – za Hrvatsku – izgledati trivijalno, simptomatična je: bez temeljite provjere i dosljednog poštovanja ugovora novac koji će uskoro stizati iz EU fondova – a samo za drugu polovinu 2013. on iznosi gotovo 500 milijuna eura – ostat će neiskorišten ili će taj novac korisnici morati vratiti.

Od trećeg tromjesečja 2006, otkada je Hrvatska preuzela upravljanje pretpristupnim programima pomoći EU i otkada službeno izvještava o slučajevima nepravilnosti, zaključno s drugim tromjesečjem 2011. godine, prijavljena su 53 slučaja nepravilnosti kod 39 korisnika ili ugovaratelja, kažu iz Samostalnog odjela za suzbijanje nepravilnosti i prijevara Ministarstva financija.

Najčešće pogreške zbog kojih se gubi novac su probijanje rokova, neispunjavanje detalja ugovora, odnosno svrhe, i najčešće – što je rak-rana Hrvatske – nepravilnosti u postupcima javne nabave.
XS
SM
MD
LG