Dostupni linkovi

Na Kosovu nezadovoljni taksama za prelazak granice


Granični prelaz Merdare, 2011.
Granični prelaz Merdare, 2011.
Građani Kosova od ponedeljka po prvi put od završetka rata mogu slobodno da se kreću po Srbiji.

Ministar unutrašnjih poslova Bajram Rexhepi izjavio je za RSE da je dogovor o slobodi kretanja, postignut u okviru dijaloga Prištine i Beograda, počeo da se primenjuje.

Na osnovu ovog dogovora, građani Kosova i Srbi će sada moći putovati uz ličnu kartu, a dogovor takođe obuhvata i osiguranja za vozila i registarske tablice.

Građani će na prelazu dobiti ulazno-izlazni dokument. Rexhepi navodi da se dogovor već sprovodi na graničnom prelazu Merdare, te je dodao da on važi i za granične prelaze na severu zemlje, međutim, njegovo sprovođenje je nemoguće zbog barikada koje su postavili lokalni Srbi.

„Naravno da sporazum važi i za sever Kosova, ali na severu ne postoji kretanje zbog barikade, i tehnički, osiguravajuće kompanije još uvek nisu uspele da nađu rešenje o postavljanju svojih kontejnera“, kazao je on.

Srbi i Albanci, međutim, izražavaju nezadovoljstvo kada je u pitanju cena osiguranja, ističući da je ona previsoka i neprihvatljiva za njihov standard, te da se time narod „getoizira“.

Saznaje se da će automobili sa tablicama iz Srbije će pri ulasku na Kosovo plaćati osiguranje od 60 eura, a kamioni i autobusi 145 eura. To osiguranje će važiti 15
Ilustracija
Ilustracija
dana, a cena je veća ukoliko se osiguranje plaća za duži period, dok će vozila sa Kosova sa KS tablicama prilikom ulaska u Srbiju plaćati osiguranje u vrednosti od 100 eura, a koje će važiti mesec dana.

Vozila sa Kosova sa RKS tablicama takođe će moći da se kreću po Srbiji, ali sa probnim tablicama koje se mogu uzeti na prelazima. Osiguranje za njih je 3000 dinara, plus 500 dinara po danu.

Iz kosovskog biroa za osiguranje navode se da su ove tarife određene recipročno onima iz Srbije.

Srbi na severu Kosova kažu da su takve cene osiguranja neprihvatljive, a slično razmišljaju Srbi u Gračanici:



I Bogoljub Marinković, vlasnik agencije KiM Co, ističe da su ovakve tarife previše visoke.

„Nismo očekivali da budu ovako visoke takse za prelaz. Očekivali smo da to bude mnogo manje, ali izgleda tako su se odgovorili. To ne odgovara narodu. Mi ćemo pod istim uslovima da radimo, nećemo podizati cenu karte jer znamo da narod živi teško i da nema novca“, kaže Marinković.

U saopštenju za medije Kosovskog biroa za osiguranje navodi se da će politike graničnog osiguranja koje treba da imaju građani Srbije u slučaju ulaska na teritoriji Kosova važiti ne manje od 15 dana, i to zbog olakšanja kretanja građana Preševske doline, dok će politike graničnih osiguranja za građane Kosova prilikom ulaska na teritoriji Srbije važiti najmanje mesec dana.

Cenovnikom osiguranja, koji je usvojila i Centralna banka Kosova nezadovoljan je i predsednik Opštine Preševo Ragmi Mustafa, navodeći da je odluka kosovskih vlasti “getoizirala” Albance iz ove zone. On je pozvao Vladu Kosova da odmah razmotri takvu odluku.

“Ovo je veoma ozbiljan problem i smatram da Vlada Kosova treba da poduzme hitne korake kako bi se te tarife uklonile i kako bi se uspostavilo slobodno kretanje, barem za građane Preševa, Bujanovca i Medveđa”, kazao je Mustafa.

A posrednik EU u dijalogu Prištine i Beograda Robert Kuper izjavio je da činjenica da će ljudi moći slobodno da putuju je dobra vest za sve, prenosi kancelarija Specijalnog predstavnika EU na Kosovu.

“Ovo je upravo razlog zašto je dijalog pokrenut – da bi se poboljšao život ljudi. Pored toga, sloboda kretanja je jedan od osnovnih principa Evropske unije, tako da koraci u smeru ostvarenja slobode kretanja čine Balkan u celini više evropskom oblašću. To će koristiti svima koji vide svoju budućnost u Evropskoj uniji“, izjavio je Robert Kuper.
XS
SM
MD
LG