Dostupni linkovi

Deo ruskog satelita pao na krov kuće


Deo ruskog satelita, čije slanje u svemir u petak nije uspelo, pao je na krov jedne kuće u Sibiru, saopštile su danas ruske vlasti.

"Lopta prečnika 50 centimetara srušila se na krov kuće u selu Vagajtsevo", u Novosibirsku, navodi lokalna policija i dodaje da se kuća nalazi u - Ulici kosmonauta.

Reč je o fragmentu satelita za vojnu i civilnu komunikaciju koji je pao na Zemlju zbog kvara na raketi Sojuz koja ga je nosila, nedugo po lansiranju u petak uveče sa kosmodroma Plesetsk.

Taj neuspeh jedan je u crnoj seriji sa kojom se u poslednjih godinu dana suočava ruski svemirski sektor, čijih je pet od 33 lansiranja od januara prošlo neuspešno.

"To još jednom pokazuje da je (ruska svemirska) industrija u krizi", kazao je u izjavi televiziji šef svemirske agencije Roskosmos Vladimir Popovkin.

Prethodno je neuspešno u novembru bilo lansiranje sonde Fobos-Grunt koja je trebalo da se uputi prema jednom Marsovom satelitu, ali je ostala u orbiti Zemlje, na koju će kako se očekuje pasti početkom januara. To je trebalo da bude prva ruska interplanetarna misija posle 15 godina.

Avgustovsko neuspelo lansiranje broda za snabdevanje Međunarodne svemirske stanice je na tri meseca paralizovalo sve polaske prema toj stanici.

Ove godine Rusi slave 50 godina od slanja prvog čoveka, Jurija Gagarina, u svemir.
XS
SM
MD
LG