Dostupni linkovi

Srbija traži predsedavanje OEBS-om


Srbija nastoji da u partnerstvu sa Švajcarskom bude predsedavajuća OEBS 2015. godine, ali odluka o tome još nije doneta zbog protivljenja Albanije i primedbi nekih zapadnih zemalja, saznaje agencija Beta u međunarodnim diplomatskim izvorima.

Na ministarskom sastanku OEBS u Viljnusu, 7. decembra, Srbija i Švajcarska podnele su zajednički zahtev i formulisale načela saradnje tokom sukcesivnog predsedavanja OEBS-om 2014. (Švajcarska) i 2015. (Srbija).

U dokumentu nazvanom "Principi saradnje", u koji je agencija Beta imala uvid, navode se prioriteti švajcarskog (2014) i srpskog predsedavanja (2015) i izražava spremnost dve zemlje da sačine zajednički dvogodišnji plan rada, kao i da sarađuju u sastavljanju agendi za predsedavanje.

Kako Beta saznaje u međunarodnim diplomatskim izvorima, ovaj za OEBS potpuno novi model saradnje dve zemlje koje jedna za drugom predsedavaju OEBS-om rezultat je nastojanja zapadnih zemalja da se, ako bi Srbija preuzela predsedavanje OEBS-om, ograniči uticaj Beograda na pitanja vezana za Zapadni Balkan, odnosno Kosovo.

O zajedničkoj kandidaturi Švajcarske i Srbije moglo bi se raspravljati u februaru.
XS
SM
MD
LG