Dostupni linkovi

Štrajk mađarskih novinara


Mala skupina televizijskih urednika ulogorila se ispred zgrade mađarske javne televizije i štrajka glađu prosvjedujući zbog, kako kažu, raširenog vladina manipuliranja vijestima.

Mađarska televizija i vlada optužbe odbacuju, ali je ovaj spor premijeru Viktoru Orbanu s desnog centra donio nove kritike nakon što je uveo zakon za koji kritičari kažu da ograničava neovisnost medija i slobodu izražavanja.

Zakon o medijima, koji je poduprla vladina dvotrećinska većina u parlamentu, tražio je od medija da osiguraju uravnoteženo izvještavanje i da se registriraju kod državnih vlasti. Zakon je izazvao kritike u Europi te je izmijenjen nakon što je Europska komisija zaprijetila da će poduzeti pravne korake.

No sadašnji i bivši urednici mađarske javne radio-televizije rekli su agenciji Reuters da vlada još može manipulirati sadržajem vijesti te da to rutinski i čini. Dobivali smo upute o očekivanjima od bilo koje priče, što ona mora sugerirati, rekao je Norbert Fekete, bivši urednik večernjih vijesti koji je otpušten u srpnju.

Jedan mađarski stručnjak za medije, sveučilišni profesor Peter Molnar, rekao je da je za stanje kriv novi zakon o medijima jer je za primjenu regulacije medija odredio savjet politički imenovanih osoba koje zažmire kada se vlada upleće u izvještavanje. Sadašnji zakon omogućuje dvotrećinskoj vladajućoj većini ekskluzivan nadzor nad medijima. To neovisnost čini nemogućom, rekao je Molnar.
XS
SM
MD
LG