Dostupni linkovi

Sirija: U sukobima u Deri ubijene 22 osobe


Dvadeset dvije osobe su ubijene u srijedu u novim sukobima u pokrajini Deri, na jugu zemlje, uporištu nemira pokrenutih prije devet mjeseci protiv režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

„Dvadeset dvije osobe, od kojih šest dezertera, jedan civil i 15 pripadnika vojske, snaga sigurnosti i reda, ubijene su, a više desetaka civila je ozlijeđeno u svojim kućama, od kojih je veliki broj s težim ozljedama za vrijeme sukoba i mitraljeske paljbe u gradu Daelu, u pokrajini Dera, naveo je Opservatorij.

Opservatorij je izvijestio da su „snage sigurnosti napale džamiju Omari u Daelu.

Sirijsko nacionalno vijeće, glavni pokret opozicije, osudilo je „masakre“ koje su najvjerovatnije izvele snage režima i Vijeće traži hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a i Arapske lige, navodeći da je u posljednjih 48 sati ubijeno 250 ljudi.

Prema izjavama aktivista, u utorak su ubijena 123 civila, što predstavlja jedan od najsmrtonosnijih dana od početka pobune polovinom marta. Prema procjenama UN-a od početka pobune ubijeno je više od 5.000 osoba.
XS
SM
MD
LG