Dostupni linkovi

U Pakistanu u 2011. ubijeno 675 žena "zbog odbrane časti"


U prvih devet mjeseci ove godine, u Pakistanu je ubijeno najmanje 675 žena i djevojaka zbog toga što su osramotile porodicu, saopćile su vodeće pakistanske grupe za zaštitu ljudskih prava.

Iako je u posljednje vrijeme vidljiv napredak u zaštiti prava žena, aktivisti kažu da vlada mora da uradi neuporedivo više u slučajevima ubistava, koje policija i pravosuđe najčešće karakterišu kao rješavanje privatnih, porodičnih problema.

"Od januara do septembra ukupno 675 žena i devojaka ubijeno je zbog odbrane časti", rekao je za AFP visoki zvaničnik Pakistanske komisije za ljudska prava. Po njegovim rečima, 71 žrtva bila je mlađa od 18 godina. Podaci za čitavu godinu biće objavljeni u februaru naredne godine, a sasvim je sigurno da će oni biti porazniji nego u 2010., kada je zbog odbrane časti ubijena 791 žena.

Oko 450 ubijenih žena optužene su zbog "nedozvoljenih seksualnih odnosa", a 129 zbog toga što su se udale bez dozvole porodice. Neke od žrtava su prije ubistva bile silovane. Najmanje 19 žena ubili su njihovi sinovi, 49 su ubili očevi, a 169 muževi.

"U mnogim dijelovima Pakistana ne funkcioniše država, pa ni pravosuđe, a vlast je potpuno u rukama lokalnih veća staraca", rekao je direktor pakistanskog Human Rights Watcha Ali Dajan Hasan.
XS
SM
MD
LG