Dostupni linkovi

Broj mrtvih na Filipinima blizu 1.000


Vlada Filipina poslala je danas više od 400 kovčega u dva grada najteže pogodjena poplavama na jugu zemlje, gde je broj mrtvih dostigao skoro 1.000 ljudi.

Prema najnovijem bilansu, najmanje 957 je poginulo a 49 se vodi kao nestalo u tropskoj oluji koja je tokom proteklog vikenda pogodila jug Filipina. Strahuje se da će broj nastradalih rasti kako budu izvlačena tela iz mora i mulja u gradovima Iligan i Kagajan de Oro, na ostrvu Mindanao, najviše pogodjenim nevremenom.

Predsednik Filipina Beninjo Akino proglasio je stanje nacionalne katastrofe, a humanitarne organizacije pristižu u pomoć nastradalim.

Akino, koji je danas posetio pogođena mesta, rekao je da će ovaj proglas pomoći lokalnim vlastima da brzo dodju do sredstava za obnovu i održati stabilnim cene osnovnih namirnica.

On je rekao da će vlada učiniti sve da se ne ponovi ovakva tragedija i da će biti izvršena procena o tome šta je pogrešno uradjeno i zašto je toliko mnogo ljudi nastradalo kada se znalo dosta unapred da će jako nevreme zahvatiti tu oblast.

Nekoliko mrtvačnica u najpogođenijim gradovima nemaju dovoljno kovčega i formaldehida potrebnog za balsamovanje. Humantiarne organizacije šalju pozive za flaširanu vodu, ćebad, šatore i odeću koji su potrebni mnogim od 45.000 raseljenih smeštenih u prenatrpanim centrima za evakuaciju.

U Manili su pripadnici mornarice natovarili jedan brod sa 437 belih drvenih kovčega da pomognu lokalnim vlastima da sahrane ogroman broj mrtvih. Takodje su poslati kontejneri sa hiljadama flaša vode.

Organizacija UN za hranu poslala je avionom tri tone proteinskih biskvita kao i vodu, ćebad i šatore za oko 75.000 ljudi. Nedostatak vode je i dalje veliki problem u dva najpogodjenija grada.

U Njujorku je generalni sekretar UN Ban Ki Mun izrazio zabrinutost zbog poplava na Filipinima, preneo je zamenik portparoa UN Farah Hak i dodao da su UN spremne da pomogne filipinskoj vladi u otklanjanju posledica ove katastrofe.
XS
SM
MD
LG