Dostupni linkovi

Preko 40 odsto građana Srbije ne zna za koga da glasa


Kada bi izbori u Srbiji bili održani ovih dana čak 43 odsto građana sa pravom glasa nije sigurno da bi na njih izašlo, pokazuje istraživanje agencije Faktor plus.

Prema rezultatima ove ankete, 34 odsto birača bi glasalo, a 23 odsto nema namjeru da iskoristi svoje pravo, piše "Politika".

"Ovo je vrlo indikativna situacija i ona pokazuje da ljudi nemaju poverenja u partije. Uvek jedan broj ne zna za koga bi glasao pre raspisivanja izbora, ali u ovoj meri nije bilo skoro zabeleženo. Tih 43 odsto je neopredeljeno, oni ne znaju za koga bi glasali", rekao je direktor agencije Faktor plus Vladimir Pejić.

Rezultati istrživanja pokazali su da 40 odsto ispitanika smatra da Srbija neće dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji početkom 2012. godine, 48 odsto smatra d će dobiti ako ispuni tražene uslove, a svega 12 odsto je uvjereno da će Srbija dobiti kandidaturu.

Najveći broj ispitanika – 89 odsto je kao ciljeve od najvećeg značaja za budućnost Srbije navelo suzbijanje kriminala i korupcije, te ekonomski razvoj zemlje.

Mir i politička stabilnost su na trećem mjestu, a slijede socijalna pravda i solidarnost, dok je uključenje u EU na petom mjestu.

Rješavanje pitanja Kosova i Metohije kao cilj od najvećeg značaja za budućnost Srbije odabralo je 60 odsto građana.

Ispitvanje je rađeno od 10. do 18. decembra na uzorku od 1.200 ispitanika starijih od 18 godina.
XS
SM
MD
LG