Dostupni linkovi

Turska preti bojkotom francuskih proizvodaU Turskoj je pokrenuta široka kampanja protiv Francuske čiji bi parlament krajem sedmice trebalo da usvoji zakon kojim će se kažnjavati oni koji opovrgavaju postojanje genocida nad Jermenima koji je pre stotinu godina izvršen na prostorima Turske.

“Ukoliko taj zakon bude usvojen, to će izazvati velike ekonomske štete. Francuska rizikuje da se suoči s bojkotom njenih proizvoda na turskom tržištu”, ističe se u saopštenju Saveza komora za robnu razmenu Turske.

U Turskoj posluje 960 francuskih firmi i robna razmena između dve zemlje je prošle godine dostigla 15 milijardi evra.

Parlament Francuske bi u četvrtak trebalo da usvoji zakon kojim se predviđa kazna zatvora do godinu dana i 45.000 evra za one koji demantuju postojanje genocida nad Jermenima.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan je krajem prošle nedelje u pismu predsedniku Nikolasu Sarkoziju apelovao da zaustavi usvajanje tog zakona, u protivnom šteta ce "biti nepopravljiva u političkim, ekonomskim i kulturnim odnosima dve zemlje".

U Ankari su najavili da će u tom slučaju povući svog ambasadora iz Pariza i to na neodređeno vreme.

Turska demantuje da je nad Jermenima 1915. godine i kasnije - u vreme raspada Otomanske imperije - ubijeno 1,5 milion Jermena i da je to bio genocid.

Francuska je jedna od petnaestak zemalja u svetu koje su taj zločin zvanično okvalifikovale kao genocid, kao što to uporno tvrde Jermeni.
XS
SM
MD
LG