Dostupni linkovi

Busek: Građani Srbije realniji od političara


Bivši koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Europe Erhard Busek ocijenio je kako su građani Srbije realniji i svjesniji od srbijanskih političara, te je, upozoravajući na nepredvidivost politike, izrazio uvjerenost da će Srbija, bude li situacija stabilna, dobiti kandidaturu za članstvo u Europskoj uniji (EU).

''Ići u Uniju je jedna stvar, a druga je braniti srpske interese na Kosovu. Mislim da bi srpske političare trebalo testirati na realnost. Čini mi se da su obični građani daleko realniji i svjesni šta se od njih traži. Za političare to ne mogu reći'', kaže Busek u razgovoru za taj list.

Po njegovim riječima, nitko ne očekuje od vlasti u Beogradu da ''sutra'' priznaju Kosovo. To je, kako kaže, dugoročan proces i to pitanje nema veze s odlaganjem odluke o dodjeli statusa kandidata Srbiji.

Upitan zašto govori da su Kosovo i EU nepovezani procesi i na podsjećanje novinara da su neke zemlje, poput Njemačke, ''jasno zatražile 'normalizaciju odnosa s Kosovom', ukidanje institucija na sjeveru pokrajine, dogovor o predstavljanju Kosova na skupovima'', Busek odgovara kako njemačka kancelarka Angela Merkel nije rekla da Srbija mora priznati Kosovo da bi dobila kandidaturu.

Komentirajući konstataciju novinara kako srbijanski predsjednik Boris Tadić i zamjenik premijera Ivica Dačić tvrde da je EU tražila od Srbije da prizna Kosovo te da europski dužnosnici tvrde suprotno, Busek ukazuje kako političari drugačije govore u inozemstvu, a drugačije kod kuće.

''Dačić jedno priča danas, a već sutradan drugo. Što se tiče Tadića, tu također postoji problem. Gleda na EU kao pravac veoma usko. A onda, priča i kako ima razne opcije s Kinom, Rusijom...Ne može se sjediti na dvije stolice istodobno'', navodi Busek.
XS
SM
MD
LG