Dostupni linkovi

Svi sastanci EU počinju minutom ćutanja za Havela


Evropska unija danas počinje sve sastanke svojih institucija u Briselu minutom ćutanja za jednog od najvatrenijih pobornika evropske integracije, uključujući tu i
Zapadni Balkan - bivšeg češkog predsednika, simbola "plišane revolucije" u komunističkoj Čehoslovačkoj, Vaclava Havela.

Havel je umro u nedelju, dva i po meseca nakon 75. rođendana, u svojoj vikendici Hradeček na severoistoku Češke, iscrpljen dugogodišnjim zdravstvenim problemima posle operacije raka pluća 1996. godine.

Poljska je kao predsedavajuća zemlja EU odlučila da danas svi sastanci u Briselu počnu minutom ćutanja za, kako je kazao poljski premijer Donald Tusk, jednog od očeva ponovnog ujedinjenja Evrope - njenog Zapada sa postkomunističkim Istokom.

Predsednik Poljske Bronjislav Komorovski naredio je neuobičajeni gest - da se i bez dana žalosti zastave ispred Predsedničke palate i rezidencije predsednika Poljske u Belvederu u Varšavi spuste za Havela na pola koplja.

Evropska unija na Havela gleda pre svega kao na dušu i simbol "nežnih revolucija" koje se oborile Berlinski zid i gvozdenu zavesu i ceni ga posebno zato što je koliko Čeh, istovremeno isto toliko bio i Evropljanin.
XS
SM
MD
LG