Dostupni linkovi

Šef EULEX-a: Bariakde se moraju ukloniti


Barikade na severu severu Kosova moraju se ukloniti kako bi se uspostavila sloboda kretanja za sve, jer je to preduslov za vladavinu prava, izjavio je šef EULEX-a Gzavije de Marnjak .

"Teško mi je da nađem izraz kako bih naglasio potrebu da se barikade na severu Kosova moraju ukloniti i da treba da postoji stalan i bezuslovan pristup za sve uključujući EULEX i međunarodne organizacije. Ponovno uspostavljanje slobode kretanja je apsolutni preduslov za efektivnu vladavinu zakona širom Kosova, što mi pokušavamo da ostvarimo", izjavio je De Marnjak u intervjuu portalu SETimes.

"Zato je važno da je potpuno omogućeno kretanje na putevima na severnom Kosovu, ne samo za EULEX i KFOR, nego i za građane, kako bi normalno mogli da vode svoj svakodnevni život. EULEX i KFOR nastavljaju vrlo blisku saradnju na dnevnoj bazi", dodao je on.

De Marnjak je izjavio da će "EULEX igrati ulogu vezanu za implementaciju sporazuma o integrisanom upravljanju granicama. Međutim, precizna uloga biće definisana vremenom".

"Detalji implementacije biće dogovoreni između dve strane. Uprkos tome, EULEKS je spreman da pomogne oko ovog pitanja", istakao je on.
XS
SM
MD
LG