Dostupni linkovi

Dačić: Balkan će biti podeljen linijom koju su iscrtali Čerčil i Staljin


Balkan će biti podeljen "carskim rezom" na liniju koja je nekada delila Otomansku imperiju i Austrougarsko carstvo, istom linijom kojom su Balkan podelili Vinston Čerčil i Staljin, izjavio je zamenik premijera Srbije Ivica Dačić. On je rekao da na to ukazuju poslednje odluke Saveta EU, koje je nazvao "duboko pogrešnim".

Dačić je naveo da Srbija želi da uđe u EU ali da neke članice unije postavljaju nemoguće uslove za članstvo, dok najveću podršku za očuvanje svojih nacionalnih interesa Srbija dobija od Rusije i Kine.

"Nisam siguran da li se Srbiji na putu ka pridruživanju EU iskreno postavljaju uslovi za kandidaturu za članstvo ili se postavljaju stalno novi uslovi da bi bila odbijena", rekao je Dačić vranjskim privrednicima u Skupštini Vranja.

Dačić je podsetio da je jedan od uslova bila saradnja sa Haškim tribunalom i da je Srbija uhapsila sve "koje su tražili", i da je Skupština Srbije donela Rezoluciju o osudi zločina u Srebrenici.

"Izvinili smo se gotovo svim narodima bivše Jugoslavije. Donet je Statut Vojvodine, donet je Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina koji je verovatno najliberalniji u Evropi", rekao je Dačić.

Dačić je ponovio da se zajedno sa pridruživanjem EU postavlja i pitanje Kosova.

Naveo je da Srbija ne sme da se upušta u dve vrste ekstrema - da odustane od evropskih integracija ili da zbog ulaska u EU odustane od svojih nacionalnih interesa.
XS
SM
MD
LG