Dostupni linkovi

Danas je Međunarodni dan migranata


Međunarodni dan migranata danas se obeležava širom sveta, a Srbija ga dočekuje uz značajno povećanje broja onih koji u njoj traže azil na putu ka zemljama Evropske unije, a problem je i nedostatak kapaciteta za njihov smeštaj.

U centru za azilante u Banji Koviljači nema dovoljno mesta za smeštaj, a zbog problema koji su time prouzrokovani u tom turističkom mestu, protestovali su građani koji decu nekoliko dana nisu puštali u školu, a najavljuju da će to ponovo učiniti ako do početka drugog polugodišta problem ne bude konačno rešen.

Vlada Srbije, u međuvremenu, najavljuje otvaranje novog centra za azilante, ali još nije saopštena njegova lokacija.

Srbija je često usputna stanica migrantima sa Bliskog istoka na putu ka nekoj od zemalja Evropske unije. U odnosu na 2010. godinu kada je u Srbiji registrovano približno 2.500 ilegalnih migranata, ove godine je već do sada evidentirano oko 9.500, pokazuju podaci srpskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prema izveštaju koji je UNHCR dostavio u junu ove godine, u svetu se danas nalazi oko 43 miliona raseljenih lica. U izveštaju se dalje navodi podatak da oko 80 odsto ovih osoba boravi u zemljama "trećeg sveta".

Oko 28 miliona izbeglo je usled sukoba, a postoji 850.000 tražilaca azila, od kojih je jedna petina iz Južne Afrike. Oko 15.500 zahteva za azil podnela su deca bez pratnje ili roditeljskog staranja, najviše iz Somalije i Avganistana.
XS
SM
MD
LG