Dostupni linkovi

SAD zvanično završavaju operacije u Iraku


Američka vojska spustiće zastavu sa jarbola u Bagdadu, čime će i zvanično biti okončane vojne operacije u Iraku nakon skoro devet godina rata.

Većina od preostalih 5 500 vojnika do sada je napustilo Irak i odgovornost za bezbjednost predata je iračkim vlastima.

Američki predsjednik Barak Obama, koji je po stupanju na dužnost predsjednika poručio da će vratiti vojnike kućama, istakao je da SAD iza sebe ostavljaju "suveren, stabilan i samopouzdan Irak".

Oko 4 500 američkih vojnika i više od 100 000 Iračana poginulo je u ratu. Ranjeno je skoro 30 000 Amerikanaca. SAD je rat u Iraku koštao oko trilion dolara.

Republikanci su kritikovali povlačenje iz SAD, izražavajući zabrinutost zbog stabilnosti Iraka, ali, prema rezlutatima anketa, većina američkih građana podržava odlazak vojske iz te zemlje.

Od vojne invazije na Irak 2003. godine u Iraku služilo je oko 1,5 miliona Amerikanaca.

Najveći broj američkih vojnika u Iraku bio je oko 170 000 tokom takozvane strategije pojačanja 2007. godine ali od ove sedmice ostaće ih iko 5 500 od kojih je većina otišla u baze u Kuvajtu.

Posljednje borbene jedinice napustile su Irak u avgustu prošle godine. Manji kongingent od oko 200 pripadnika ostaće u Iraku kao savjetnici.
XS
SM
MD
LG