Dostupni linkovi

EULEX: Ruski konvoji moraju ispoštovati uslove


Pripadnici EULEX-a stražare kod konvoja ruske humanitarne pomoći na prelazu Jarinje, 13. decembar 2011.
Pripadnici EULEX-a stražare kod konvoja ruske humanitarne pomoći na prelazu Jarinje, 13. decembar 2011.
EULEX i Carina Kosova ne dozvoljavaju ulazak konvoja ruske humanitarne pomoći namenjen kosovskim Srbima na teritoriji Kosova.

Zvaničnici ovih institucija ističu da je razlog neispunjavanje potrebnih uslova, dok su iz misije EU potvrdili da je iz Srbije na Kosovo do sada ušlo tri kamiona sa humanitarnom pomoći.

Portparol EULEX-a, Blerim Krasniqi u izjavi za RSE kaže da za ulazak konvoja postoje dve mogućnosti.

“Prva mogućnost je da konvoj ima policijsku pratnju EULEX-a, a to zavisi i od uklanjanja barikada, tj. od toga da li će EULEX imati slobodu kretanja na severu ili ne. Druga mogućnost je da konvoj ide na prelaz Merdare”, kazao je Krasniqi.

Krasniqi: Prva mogućnost je da konvoj ima policijsku pratnju EULEX, što to zavisi i od uklanjanja barikada, tj. od toga da li će EULEX imati slobodu kretanja, a druga da konvoj ide na prelaz Merdare.
U međuvremenu, stav Carine Kosova objašnjava i portparol ove ustanove Adriatik Stavileci.

“Na osnovu zakona, za svaku donaciju koja stiže na Kosovo treba da se ispune potrebna dokumenta. Mi nećemo dozvoliti da kamioni uđu na Kosovo bez ikakvih procedura”, kazao je on.

Tri kamiona koja su u utorak ušla na teritoriju Kosova trenutno se nalaze na graničnom prelazu u Jarinju. Porptarol EULEX-a, Krasniqi, kaže da je uslov za ulazak ove pomoći na kosovsku teritoriju potrebno da se ispoštuju pravila EU.

“Policijska pratnja za tako velike kontoje je uobičajna praksa u EU”, kazao je Krasniqi.

Jakšić: EULEX pravi problem gde ga nema

Ruska ambasada u Beogradu prethodno je zatražila pratnju EULEX-a prilikom isporučivanja humanitarne pomoći na Kosovo, međutim, kasnije se ispostavilo da je više ne želi.

Konvoj pomoći je predvodio ruski ambasador u Beogradu, Aleksander Konuzin, koji je odbio pratnju EULEX-a kao i da se konvoji preusmere na prelaz u Merdaru, pošto se tamo nalazi kosovski policajci i carinici, koje ne priznaju ni Beograd ni Moskva.

Pripadnici EULEX-a stražare kod konvoja ruske humanitarne pomoći na prelazu Jarinje, 13. decembar 2011.
Pripadnici EULEX-a stražare kod konvoja ruske humanitarne pomoći na prelazu Jarinje, 13. decembar 2011.
Jedan od lidera Srba sa severa, Marko Jakšić, u izjavi za RSE ističe da blokiranjem konvoja ruske humanitarne pomoći, EULEX želi da dokaže da je on gazda na ovoj teritoriji.

“Ovo nema veze ni sa pratnjom ni sa procedurom, jer ovo je prvi put želja EULEX-a da prati jedan humanitarni konvoj i EULEX ovim želi da pokaže da je on stvorio i da stvara još jednu albansku državu na Balkanu što je za nas neprihvatljivo. Ovo je još jedan dokaz, i nama je Srbima drago što se sve ovo dešava, i da ceo svet može da vidi da Srbi nisu krivci ovde na prostoru KiM nego jedna bolesna ideja o stvaranju još jedne albanske države na Balkanu“, istakao je Jakšić.

Na pitanje zašto je problem da EULEX obezbedi policijsku pratnju tim konvojima, Jakšić odgovara:

„A zašto bi EUELX morao da vrši tu policijsku pratnju kada na severu Kosova postoje policijske stanice koje isto tako nešto mogu da rade i obavljaju. U čemu je tu problem? Sa druge strane, u čemu je problem da i sami Srbi na svoj način obezbeđuju pratnju jer se radi o humanitarnoj pomoći za nas same, a ne za EULEX. Postavlja se pitanje, zašto EULEX pravi problem kada ga uopšte nema?“.

U međuvremenu, iz policije u Mitrovici kažu da je bez obzira na ova dešavanja, bezbednosna situacija na severu mirna.
XS
SM
MD
LG