Dostupni linkovi

Pusić: Promjena odluke o datumu održavanja referenduma za EU


Potpredsjednica HNS-a Vesna Pusić najavila je promjenu saborske odluke o održavanju referenduma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, prema kojoj bi trebao biti održan 30 dana nakon potpisivanja pristupnog ugovora, odnosno najkasnije do 7. siječnja iduće godine, a što smatra prekratkim rokom.

Najavila je da će se na prvom ili drugom saborskom zasjedanju promijeniti ta odluka i držati se Ustava u kojemu stoji da se ta odluka mora donijeti dvotrećinskom većinom.

Nakon toga ide se na referendum i ako se potvrdi natpolovičnom većinom, Sabor će ratificirati pristupni ugovor, rekla je Vesna Pusić.

Na pitanje kakav rezultat očekuje na referendumu, odgovorila je kako očekuje da će se za ulazak očitovati više od polovice građana.

Zasad stvari ne stoje posve loše ali ni posve dobro. Istraživanje javnog mnijenja koje je za HTV pripremila agencija Hendal pokazuje kako je 54 posto ispitanika za ulazak u Uniju, 38 posto protiv, a 8 posto je neodlučno. Drugim riječima, govorimo o odnosu 54:46.

Za Vesnu Pusić ta tanka većina ne znači ništa. Ističe kako su i neke druge zemlje, primjerice Finska i Švedska, imale 'tanku' potporu na referendumu ulasku u EU. Danas je podrška njihovu članstvu u Uniji oko 70 posto, kaže Pusić.

Što će biti nakon referenduma ovisi o tome hoće li većina građana zaokružiti da ili ne.

Prođe li referendum, pristupni ugovor ide na ratifikaciju, prvo u hrvatski parlament a potom u 27 zemalja Unije. Ne prođe li sledeći referendum se raspisuje za godinu dana.
XS
SM
MD
LG