Dostupni linkovi

Kacin: Srbija treba sprovesti dogovore s Prištinom


Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je da je "nužan preduslov za brži napredak Srbije ka Evropskoj uniji normalizacija odnosa s Kosovom".

"Nužni preduslov za brže napredovanje Srbije jeste normalizacija odnosa s Kosovom", naveo je Kacin i dodao da bez pune regionalne saradnje i stabilnosti nijedna država Zapadnog Balkana ne može postati članica Evropske unije.

Prema njegovom mišljenju, postignuti dogovori s Prištinom moraju se u potpunosti sprovesti, jer samo tako će Beograd moći da povrati, kako se izrazio, "poljuljani kredibilitet u očima članica EU" i dobiti status kandidata u martu 2012. godine.

Izvestilac za Srbiju smatra da je status kandidata važan korak napred ali koji puni smisao dobija ako mu brzo usledi i početak pregovora o članstvu u EU.

"Zato aktuelna vlast, i sve buduće vlade u Beogradu, moraju da intenzivno sprovode unutrašnje reforme", naveo je Kacin i dodao da su ključne reforme u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i uspostavljanje pravne države.

"Evropska budućnost Srbije je realna i zato je Beograd mora iskoristiti, jer je to u interesu Srbije i čitavog Zapadnog Balkana. Ispuštena prilika bi trebalo da bude iskustvo, koje znači da je potrebno nastaviti sa sprovođenjem reformi", naveo je Kacin.

On je takođe ocenio da je "Crna Gora već danas spremna da uspešno otvori pregovore o članstvu" i da ne sumnja da će do toga da "dođe u junu iduće godine".

"Kada bude pregovarala o članstvu, Crna Gora će postati putokaz za
BiH, Srbiju, Kosovo, Albaniju i Makedoniju", navodi se u saopštenju.
XS
SM
MD
LG