Dostupni linkovi

Đukanović: Odluka Evropskog saveta podsticajna za region


Predsjednik Demokratske partije socijali­sta (DPS) Crne Gore Milo Ðukanović rekao je da odluku Evropskog savjeta smatra potvrdom spremnosti Crne Gore za narednu fazu evrointegracija i dokazom iskrene posvećenosti EU dobru zemalja zapadnog Balkana.

"Čestitam svima ovaj značajan događaj. Odluka Evropskog sa­vjeta je ubjedljiva potvrda da je naša zemlja spremna za početak nove, još zahtjevnije faze u pridruživanju EU, a ujedno podsticaj da dalje predano radimo na zadacima čije ispunjavanje tre­ba da donese novi kvalitet života svakom građaninu Crne Gore ", rekao je predsjednik DPS-a.

On smatra da je i "region dobio podsticajnu poruku da, uprkos krizi evropske ekonomi­je, EU ostaje dosljedna u vred­novanju reformskih dostignuća svake od država kandidata za članstvo".

"To će, bez sumnje biti veliko ohrabrenje Vladi Crne Gore u traženju odgovora na predstoje­će ekonomsko-socijalne probleme koje generiše globalna kriza, s ciljem da se očuva unutrašnja stabilnost i održi mogući nivo ekonomskog dinamizma", rekao je Ðukanović.

Lider DPS-a ocijenio je da je jučerašnjim činom "EU pokazala da je iskreno po­svećena dobru zemalja našeg regiona i daje njena ruka podrš­ke okrenuta prema zapadnom Balkanu".

"Na nama je da pokažemo kojim tempom smo spremni da kora­čamo prema vratima koja su za nas otvorena. Crna Gora će znati da odgovorno predvodi evrop­ski pokret našeg regiona", rekao je Ðukanović.

Crna Gora počeće pristupne pregovore sa EU u junu sljedeće godine, ako do tada ispuni kriterijume u vezi sa provođenjem reformi, odlučio je juče u Briselu Evropski savjet.
XS
SM
MD
LG