Dostupni linkovi

Sanino: Važna odluka za Crnu Goru


Odluka Evropskog savjeta veoma je važna za Crnu Goru jer joj daje zeleno svijetlo za početak pregovora sa Evropskom unijom (EU), smatra direktor Generalnog direktorata za proširenje, Stefano Sanino.

On je agenciji MINA rekao da će do juna biti pripremljen pregovarački okvir, a u međuvremenu će početi i analiza usklađenosti crnogorskog zakonodavstva sa evropskim u oblasti pravosuđa i fundamentalnih prava, odnosno poglavlja 23 i 24.

„Komisija će pripremiti izvještaj o tim oblastima, kako bi Savjet procijenio implementaciju reformi koje je Crna Gora sprovela“, kazao je Sanino.

Prema njegovim riječima, Savjet je naložio komisiji da bez odgađanja pokrene taj posao, tako da će procedura početi već u narednih nekoliko dana.„Dosta će posla biti narednih sedmica i mjeseci kako bismo bili sigurni da će pregovori biti uspješni i voditi rezultatu koji svi želimo, a to je da Crna Gora postane članica EU“, zaključio je Sanino.

Evropski savjet ranije danas je odlučio da će Crna Gora početi pristupne pregovore sa EU u junu naredne godine, ako do tada ispuni kriterijume u vezi sa implementacijom reformi.
XS
SM
MD
LG