Dostupni linkovi

Ruska opozicija zakazala demonstracije širom zemlje


Politički protivnici ruskog premijera Vladimira Putina zakazali su za sutra proteste širom zemlje zbog navodnih izbornih neregularnosti, a gradske vlasti Moskve odobrile su skup uz jake mjere policijskog obezbjeđenja.

Demonstracije su zakazane od Kaljiningrada na zapadu, do Vladivostoka na ruskom dalekom istoku. Organizatori se nadaju da će skupovi privući veliki broj ljudi kako bi građani izrazili nezadovoljstvo povodom stanja političkog sistema u kojem jedan čovjek dominira 12 godina, prenio je Rojters.

Zamjenik gradonačelnika Moskve Aleksander Gorbenko izjavio je da se na skupu u glavnom gradu može okupiti od pet do sedam hiljada ljudi, te da dozvola za skup važi od 14 do 18 časova po moskovskom vremenu.

Gorbenko je rekao da će policija preduzeti sve mjere obezbjeđenja, ali da ne planira privođenja, prenijela je državna agencija Itar tas.

Zamjenik gradonačelnika rekao je da mostovi i ulice u okolini trga na kojem je zakazan skup neće biti blokirani.

Ministar unutrašnjih poslova Rašid Nurgalijev naložio je regionalnim šefovima policije da mu dostave izvještaje o istragama o navodnim neregularnostima tokom parlamentarnih izbora, na kojima je prošlog vikenda pobijedila Putinova stranka Jedinstvena Rusija.
XS
SM
MD
LG