Dostupni linkovi

Brammertz kritikovao Hrvatsku i BiH


Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz u Savjetu bezbjednosti UN je izrazio zabrinutost zbog toga što "državni zvaničnici na najvišem nivou u Hrvatskoj nastavljaju da glorifikuju nezakonito ponašanje u ratu i da dovode u pitanje nepristrasnost presuda Tribunala".

Tužiočeve riječi odnosile su se na nepovoljne komentare koje su hrvatski zvaničnici, na čelu s premijerkom Jadrankom Kosor, davali o nepravomoćnoj presudi kojom je Tribunal osudio na 24 godine zatvora generala Antu Gotovinu zbog zločina u i nakon akcije "Oluja" u ljeto 1995.

Zabrinutost haškog tužilaštva u vezi s ponašanjem hrvatskih vlasti pospješila je i odluka zvaničnog Zagreba da nedavno usvojenim zakonom poništi optužnice koje je Srbija podigla protiv državljana Hrvatske, rekao je Bramnertz.

"Sve dok se događaji tako razvijaju, pomirenje će biti odlagano, a vladavina prava onemogućavana", upozorio je glavni tužilac.

Govoreći o saradnji BiH, on je ponovo upozorio da je činjenica da je Radovan Stanković, koji je prije četiri godine pobjegao iz zatvora u Foči, i dalje na slobodi "simptom dubljeg problema".

Proces Stankoviću, Tribunal je ustupio vlastima BiH koje su ga osudile na 20 godina zatvora zbog silovanja i drugih zločina nad nesrpskim civilima u Foči.

"Veoma malo je učinjeno da se Stanković vrati u zatvor", a "vlasti BiH, čini se, ne mare zbog bjegunca koji je počinio zločine nad njihovim građanima i koji je izvrgao ruglu njihov pravosudni proces", naglasio je Brammertz.

On je primijetio i da u BiH postoji ograničena politička volja, ali i nedovoljni resursi da se okončan krivični progon počinilaca ratnih zločina.
XS
SM
MD
LG