Dostupni linkovi

Vijeće ministra BIH ukinulo zabrane Mladićevoj i Hadžićevoj porodici


Odluko Vijeća ministara BiH o ukidanju primjene restriktivnih mjera ulaska i tranzita preko teritorije BiH radi efikasnog provođenja mandata Haškog tribunala obuhvaćeni su uži članovi porodice za ratne zločine i genocid optuženih Ratka Mladića i Gorana Hadžića, koji se nalaze u hašom pritvoru.

Odlukom su obuhvaćena 34 lica, među njima i Milorad Ulemek Legija, osuđen za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića i bivši predsjednik RS i član Predsjedništva BiH Mirko Šarović te jš niz viših i nižih bivših oficira i funkcionera RS i članova Srpske demokratske stranke.

Vijeće ministara BiH donijelo je odluku na prijedlog Ministarstva bezbjednosti, a njome su ukinute restriktivne mjere sprečavanja ulaska i tranzita preko teritorije BiH.

Time je izvršeno usklađivanje ove liste sa odlukama Savjeta EU, koje su stupile na snagu nakon hapšenja Mladića i Hadžića, kao i sa odlukom visokog predstavnika o ukidanju zabrana koje su određenom broju bivših javnih zvaničnika izrečene odlukama visokog predstavnika.
XS
SM
MD
LG