Dostupni linkovi

Pariz:Uskoro "snažan sporazum" za rješenje krize


Lideri Francuske i Njemačke neće napustiti samit EU dok ne bude postignut "snažan" sporazum za rješenje dužničke krize eurozone, saopšteno je danas iz Pariza.

"Ni predsjednik Nikola Sarkozi ni njemačka kancelarka Angela Merkel neće ustati od pregovaračkog stola na ovom samitu dok se ne postigne snažan dogovor", rekao je francuski ministar finansija Fransoa Baroan televiziji Kanal plus i dodao da se Francuska žestoko bori da zadrži visok kreditni rejting.

On je dodao da mnogo toga zavisi od sastanka u petak i od toga kako će biti primljen odgovor koji budu dali šefovi država.

Američki ministar finansija Timoti Gajtner, koji je na evropskoj turneji radi lobiranja za rješenje krize, izrazio je snažnu podršku francusko-njemačkom planu za izmjene Ustava EU u smislu jačanja budžetske discipline.

"Vjerujem u to što radi francuski predsjednik sa Njemačkom u izgradnji snažnije Evrope", rekao je Gajtner novinarima nakon razgovora sa francuskim ministrom finansija Fransoom Baroanom.

Sarkozi i Merkel žele da bude postignut dogovor o novom Ustavu EU u martu i da bude ratifikovan prije kraja 2012. godine.

Gajtner se poslijepodne sastaje sa Sarkozijem prije odlaska u francusku luku Marsej na razgovore sa novim španskim premijerom Marijanom Rahojem.
XS
SM
MD
LG