Dostupni linkovi

HRT: Prilog o Vukovaru tendenciozan i zlonamjeran


Većina vijećnika Programskog vijeća HRT-a ocijenila je u utorak da je prilog objavljen na HTV-u na godišnjicu pada Vukovara tendenciozan, zlonamjeran i montiran negdje drugdje te je Upravi HRT-a poslalo pisano upozorenje i zatražilo očitovanje.

Na zahtjev Josipa Čerine, članovi Programskog vijeća raspravljali su o prilogu u središnjem Dnevniku HTV-a, objavljenom na godišnjicu pada Vukovara, u kojem su objavljene snimke razgovora zapovjednika obrane Vukovara Mile Dedakovića Jastreba i predsjednika RH Franje Tuđmana.

Vijeće je poslalo pisano upozorenje Upravi HRT-a i glavnim urednicima te zaključilo kako je HTV, kao javni medij, dužan govoriti o svim temama i svjetonazorima istinito i objektivno, poštovati nacionalne interese te pridonositi poštovanju domoljublja.

Od Uprave HRT-a i glavnih urednika zatražilo je da se za iduću sjednicu pisano očituje o tome što se učinilo s tim u vezi.

Prilog o Vukovaru djelo je novinara Hrvoja Zovka, a nakon njehga se u javnosti digla velika prašina jer su u javnost pušteni snimci na kojima se čuje ignorisanje Franje Tuđmana kada mu veliki Jastreb Mile Dedaković traži pomoć za 2.000 djece u gradu i za vojsku.

Odmah nakon priloga Uprava HRT počela je da vrši pritisak na novinara i traži očitovanja. Branitelji Vukovara javno su podržali Hrvoja Zovka.
XS
SM
MD
LG