Dostupni linkovi

Varga: EU nije postavila nove uslove Srbiji


Predsednik Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije Laslo Varga izjavio je da Srbija nije dovoljno učinila za dobijanje kandidature za prijem u Evropsku uniju.

"Ono što je Srbija do sada uradila još je daleko od onog što je ona - prema informacijama koje su procurele sa sastanka Tadić-Merkel -trebalo da učini u interesu dobijanja kandidature", rekao je Varga za današnji novosadski Magyar Szo.

Dodao je da EU očekuje da će do petka biti napretka ka rešenju za zastupljenost kosovskih vlasti na regionalnim forumima i negirao da je to novi uslov EU Srbiji.

"Vlada Srbije je decembra prošle godine usvojila akcioni plan, na osnovu kojeg je tokom godine teklo ispunjavanje potrebnih uslova, a u tom planu od 96 tačaka je 31. govorila upravo o tome", precizirao je Varga.

On je rekao da mu nije poznat primer da je neka zemlja do sada dobila "uslovnu kandidaturu" za prijem u EU.

"To bi, otprilike, bilo kao kada bi student izašao na ispit, a profesor mu saopštio da će mu uslovno odobriti da je prošao ispit, s tim da će - kada bude naučio gradivo - student doći, položiti ispit i dobiti ocenu. To je, jednostavno rečeno: ništa", ocenio je
Varga.

Prema njegovim rečima, moguće je da u petak neće biti doneta nikakva odluka i da čelnici EU neće unapred odrediti na kojoj narednoj sednici će odlučivati o Srbiji.
XS
SM
MD
LG