Dostupni linkovi

Ban Ki Mun: Postizanje klimatskog sporazuma i dalje van dosega


Postizanje sveobuhvatnog klimatskog sporazuma "trenutno je možda van dosega", smatra generalni sekretar UN Ban Ki Mun, pošto su Kina i Indija blokirale evropske planove o pregovorima o novom sporazumu koji bi obavezao sve potpisnice da se pridržavaju obećanja o smanjenju zagađenja.

Evropska "mapa puta" ka novom sporazumu koji bi stupio na snagu posle 2020. centralna je tema pregovora 194 učesnice klimatske konferencije UN u južnoafričkom gradu Durbanu. Ta mapa puta je predstavljena kao uslov za Evropu da proširi kvote za smanjenje emisije štetnih gasova, prema sporazumu iz Kjota iz 1997, koji ističe sledeće godine.

"Moramo biti realistični kada se radi o očekivanjima da se u Durbanu napravi preokret. Konačan cilj sveobuhvatnog i obavezujućeg sporazuma o klimatskim promenama možda je izvan našeg dosega trenutno", rekao je u utorak Ban Ki Mun na otvaranju završnog ministarskog sastanka dvonedeljne konferencije.

Političke razlike, svetska finansijska kriza i neslaganja u prioritetima između bogatih i siromašnih zemalja glavne su prepreke postizanju sporazuma u eventualnim budućim pregovorima, ocenio je on.
XS
SM
MD
LG