Dostupni linkovi

RSE u Jagnjenici: Počelo uklanjanje barikada


RSE u Jagnjenici
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00

Na severu Kosova uklonjena je prva barikada i to na osnovu dogovora lokalnih Srba sa čelnicima KFOR-a. Radi se o barikadi podignutoj u selu Jagnjenica na kojoj su se pre sedam dana dogodili žestoki sukobi u kojima su ranjena dva vojnika KFOR-a, a povređen

Nakon poziva Borisa Tadića na severu Kosova uklonjena je prva barikada i to na osnovu dogovora lokalnih Srba sa čelnicima KFOR-a. Uz to radi se o barikadi podignutoj u selu Jagnjenica, istoj onoj na kojoj su se pre sedam dana dogodili žestoki sukobi u kojima su ranjena dva vojnika KFOR-a, a povređeno više destina građana.

Lokalni lideri su pristali na uklanjanje barikada, pod uslovom uspostavljanja punkta na kom će kontrolu imati pripadnici KFOR-a i KPS-a. Istovremeno pored puta ostaće i srpske straže, kažu, „kako bi bili spremni da reaguju“.

Bager razgrće šljunak na mestu gde je istovaren pre sedam dana. Kada raščišćavanje bude okončano, na potezu je KFOR, čiji bi vojnici po dogovoru trebalo da uklone bodljikavu žicu koja ih deli od lokalnih straži i povuku oklopna vozila. Demolirani autobusi i druga vozila koja takođe onemogućavaju slobodno kretanje putem od Zvečana ka Zubinom Potoku, potom će biti sklonjena.
Vojinici KFOR-a uklanjaju bodljikavu žicu u selu Jagnjenica, 5. decembar 2011.
Vojinici KFOR-a uklanjaju bodljikavu žicu u selu Jagnjenica, 5. decembar 2011.

Još u jutarnjim satima u ponedeljak predstavnik Srba iz Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić najavio je da je rešenje blizu i to, kako je rekao, nakon pregovora koji traju pet dana. Uskoro je prošao na drugu stranu bodiljikave žice radi dogovora sa komandantom Adolfom Konradom.

"Da KFOR oslobodi ovaj put kako bi saobraćaj mogao da funkcioniše iz Zubinog Potoka prema Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu. Nakon što oslobode put oni će postaviti svoju kontrolnu tačku, kako oni kažu - to je bio njihov uslov. Sa druge strane, naš uslov je bio da zajedno sa njima kontrolu saobraćaja na ovom delu puta vrši lokalna policijska stanica iz Zubinog Potoka. Oni su prihvatili tu varijantu", naveo je Ristić.

Kao i pre sedam dana, u vreme sukoba, iz okolnih kuća iz Jagnjenice i sela Zupče, koja se na ovom mestu dodiruju, meštani posmatraju i iščekuju rasplet. Prisećaju se noći kada se ovo zabitom mestu dogodilo da bude prva medijska vest.



Stražari na barikadama većinom odbijaju izjave. Jedan od retkih je Goran Obradović iz Zubinog Potoka. I njega zaokuplja Tadićev poziv da se barikade uklone.

"Osećamo se usamljeni. Čini mi se da neko želi da svali krivicu na napaćeni srpski narod sa Kosova i Metohije da smo mi krivi za mnoge greške koje su pravljene", kaže on. "Ja nisam umoran i mislim da narod nije umoran, nego mislim da neko hoće da plasira da je narodu pao moral."
Uklanjanje barikade u selu Jagnjenica, 5. decembar 2011.
Uklanjanje barikade u selu Jagnjenica, 5. decembar 2011.

Uklanjanje barikade događa se u danu u kom Milovan Vučinić pauzira na straži. Takav mu je raspored. Srećemo ga u Zupču. Danas nije išao na stražu, ali će uvek kada treba. Pozivi iz Beograda, baš kao i EU i Prištine ga ne zanimaju.

"Boris Tadić može da priča šta god hoće. On živi u Beogradu, a mi živimo ovde. On ne oseća ništa o našem problemu. Može da ide i kod Merkelove i kod bilo koga, ne zanima nas ni šta priča Tadić, ni šta priča Borko Stefanović - mi imamo naše mišljenje. Pod Tačijevom kontrolom i pod Tačijevom državom ne mogu da zamislim nikad da ću živeti, ni pod albanskom kontrolom", kaže Vučinić.

Petra Vučković ne okreće glavu od mikrofona. Ona i njena komšinica Rada Jovanović sa brežuljka posmatraju uklanjanje barikade u Jagnjenici. Ovako razmišljaju:



Meštani Jagnjenice biće svedoci konkretnog dogovora koji su postigli lokalni Srbi sa KFOR-om. Na mestu gde su se nedavno sukobili, sada su zajedno i bez problema uklonili barikade. Dalje, kako kažu, očekuju stav Skupštine Srbije na osnovu kog će i definitivno odlučiti da li će vreme barikada i balvana na severu Kosova, otići u prošlost.

KFOR pozdravlja otvaranje puteva

KFOR pozdravlja otvaranje puteva

KFOR pozdravlja otvaranje puteva u dolini Zubinog Potoka. Kako se navodi u saopštenju povodom uklanjanja barikada u Jagnjenici, KFOR je nedeljama zahtevao da samo stanovništvo ukloni prepreke i stoga ovaj čin simbolizuje korak napred.

Kako bi ubrzao akciju, KFOR je, navodi se u saopštenju, pomogao u uklanjanju upotrebom buldoždera i inženjerskog tenka.

No KFOR navodi da i u ponedeljak, na primer još uvek stoje gomile šljunka u Brnjaku (kapija 31) i Jarinju (Kapija 1) na srpskoj teritoriji, sprečavajući slobodu kretanja građna ka severu.

Od ponedeljka će KFOR i kosovka policija biti na združenom kontrolnom punktu za proveru vozila na putu između Zupča i Zvečana kako bi osigurali bezbednu životnu sredinu u dolini Zubinog potoka, navodi se u saopštenju.
XS
SM
MD
LG