Dostupni linkovi

Od Jankovića se očekuje ubrza izlazak Slovenije iz krize


Zoran Janković, čovek koji je od Merkatora napravio najuspešnije slovenačko preduzeće, a od glavnog grada Ljubljane, po sopstvenim rečima "najlepše mesto na
svetu", pobedom na prvim prevremenim izborima u Sloveniji našao se pred novim izazovom - da zemlji vrati ugled uspešne evropske države, najuspešnije u regionu.

Sa osvojenih 28 mesta u parlamentu, Janković je pobedio glavnog konkurenta Janeza Janšu, a njegovu pobedu neki porede sa atomskom bombom, koja je rasula slovenački politički prostor.

Pobeda Jankovića nije pobeda ni klasične levice ni klasične desnice, i mogla bi da pomiri dva krajnja ideološka pola na koje je podeljeno slovenačko društvo.

Današnja štampa piše o velikoj izbornoj pobedi ljubljanskog gradonačelnika kao o pobedi "antijanševca" kojoj je doprinela kako zasićenost ideološkim podelama, tako i ekonomska kriza koja je zahvatila svet i Sloveniju.

Ljudi, ocenjuje se, žele bolji život, socijalnu bezbednost, radna mesta i očekuju od Zorana Jankovića da će im kao predsednik vlade vratiti ono što je im je bauk krize uzeo.

Izbori i pobeda Zorana Jankovića izbacili su iz parlamenta i partije od kojih su neke godinama vladale Slovenijom, kao što su liberali Katarine Kresal i slovenački nacionalisti Zmage Jelinčića.

Od Jankovića se pre svega očekuje da ubrza izlazak iz krize, a da li će biti uspešan kao u slučaju Merkatora i Ljubljane pokazaće vreme.
XS
SM
MD
LG