Dostupni linkovi

Američki potpredsjednik Bajden na forumu u Istanbulu


Američki potpredsjednik Džozef Bajden izjavio je danas u Istanbulu da je slobodna politička klima ključna za ekonomske inovacije i da se zemlje, koje pokušavaju da cenzurišu internet, "kreću ka ćorsokaku".

Bajden prisustvuje međunarodnom forumu, koji je privukao nekoliko stotina zainteresovanih, a organizovanog nakon prošlogodišnjeg sastanka radi produbljivanja veza SAD i muslimanskih zajednica širom svijeta.

Prema njegovim riječima, politički sistem zasnovan na slobodi govora i vjere takođe je i "štit povjerenja" od sektaških sporova, koji su u proteklim vijekovima bili uzrok problema na Bliskom istoku ali i zapadnoj Evropi.

Zamjenik turskog premijera Ali Babačan rekao je da je Turska primjer u regionu kako islam i demokratija mogu da koegzistiraju na miran način.

Bajden je u Tursku stigao u četvrtak uveče i sastao se sa predstavnicima najvišeg rukovodstva. On je od Turske zatražio da uvede nove sankcije Iranu, dok je pohvalio Ankaru na njenoj ulozi u vršenju pritiska na Siriju da zaustavi nasilno obračunavanje sa antivladinim demonstrantima.

Američki potpredsjednik posjetio je i turskog premijera Redžepa Erdogana, koji se oporavlja od hirurškog zahvata.
XS
SM
MD
LG