Dostupni linkovi

Odziv na izborima u Egiptu 62 odsto


Egipatski izborni zvaničnici saopštili su večeras da je odziv na prvim demokratskim izborima u posljednjih 60 godina bio 62 odsto.

Vlasti su ranije saopštile procjenu da je na glasanje izašlo 70 odsto građana sa pravom glasa. Očekuje se da će islamisti iz organizacije Muslimanska braća dominirati u novom parlamentu, te da će dosta glasova dobiti još radikalnije stranke.

Oragnizacija Islamska braća ranije je objavila procjenu da će njena Partija slobode i pravde osvojiti najmanje 40 odsto glasova, prenosi BBC.

Glasanje tokom dva dana početkom sedmice održano je u trećini izbornih jedinica, a kompletni parlamentarni izbori biće održani u tri faze. Sljedeće dvije biće održane u januaru.

Nekoliko hiljada Egipćana okupilo se večeras na kairskom Trgu Tahrir u vrijeme objavljivanja rezultata, kako bi odali počast žrtvama prošlonedjeljnih sukoba sa policijom, kada su poginule 42 osobe.

Demonstranti kažu da odbacuju vladavinu vojske i Kamala Ganzurija, kojeg je vladajući vojni savjet nominovao za premijera.
XS
SM
MD
LG