Dostupni linkovi

Predlog za premeštanje posmrtnih ostataka Franka



Španska komisija stručnjaka preporučila je danas da se ekshumiraju i premeste posmrtni ostaci bivšeg diktatora Franciska Franka, koji je umro 20. novembra 1975. i sahranjen je u mauzoleju kod Madrida.

Članovi komisije se nadaju da će na ovaj način dati "novo značenje" kompleksu i "oduzeti mu svaku ideološku i političku konotaciju, odgovarajući samo na moralnu dimenziju sećanja", navodi se u izveštaju.

U velikom kompleksu kod Madrida je pored Franka sahranjeno najmanje 33.847 žrtava sa obe strane, republikanaca i pristalica generala Franka, koji su ubijeni tokom građaskog rata (1936-1939).

Cilj socijalističke vlade, koja odlazi s vlasti u decembru posle izgubljenih izbora, jeste da mauzolej izgrađen tokom diktature u "Dolini palih" kod Madrida postane neutralan i da predstavlja sećanje na sve žrtve građanskog rata.

Stručnjak komisije Virhilio Sapatero podvukao je na konferenciji za štampu da prisustvo bivšeg diktatora u tom mauzoleju menja originalni smisao tog kompleksa, jer Franko je jedina osoba tamo sahranjena koja nije stradala tokom građanskog rata, ni zbog sukoba.

On je dodao međutim da se posmrtni ostaci Franka ne mogu prebaciti dok se ne dobije i odobrenje crkve.
XS
SM
MD
LG